L’Agrupació Cor Madrigal té els seus orígens en el Cor Madrigal, un dels representants més genuïns de la música coral a Catalunya i està formada per cinc cors amb vida pròpia però que col·laboren estretament.
A continuació s’indiquen les catacterístiques bàsiques dels cinc cors que la integren, així com la interrelació que els cohesiona.
El COR MADRIGAL fou fundat l’any 1951 per Manuel Cabero. El 1991 el cor inicià una nova etapa amb nous cantaires i un alt nivell d’exigència, sota la direcció conjunta de Manel Cabero i Mireia Barrera, qui finalment n’assumí la direcció en solitari a partir del 1993. Tant en la primera etapa com en la segona, el cor ha actuat a moltes localitats de Catalunya i de l’estranger, ha fet gires per l’estat espanyol, ha participat en cursets, cicles corals i altres manifestacions corals, ha fet diversos enregistraments i ha col.laborat amb orquestres i formacions instrumentals sota la direcció dels més reconeguts mestres directors. La personalitat vital i dinàmica del cor des dels seus inicis permeté que al llarg dels anys anessin sorgint noves formacions corals creades pels mateixos components.
La primera d’elles va ser L’ESQUELLERINC, creat l’any 1965 amb la voluntat de fer gaudir del cant coral els més petits. De les seves activitats destaquen els intercanvis amb corals d’altres poblacions i d’altres països i diversos enregistraments. L’Esquellerinc és membre fundador del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), a les trobades i acitivitats del qual sempre ha partitipat i amb el qual sempre ha col·laborat en llocs de responsabilitat. L’equip pedagògic-musical actual és format per Manel Cubeles, Ane Ruiz de Gordoa i Megan Albets directors dels grups de petit i mitjans-grans.
Les generacions formades en el si de l’Esquellerinc van trobar la possibilitat de seguir una trajectòria coherent a partir del 1967, quan es fundà el COR ALBADA . Concebut com un cor de veus blanques, el curs 1971-72 obrí les portes als nois i esdevingué cor mixt. Membre fundador de la federació Corals Joves de Catalunya (CJC) i també membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), el Cor Albada aplega adolescents i joves. Ha fet concerts en ciutats catalanes i de l’estranger, ha participat a la Mostra de Cant Coral de la Generalitat de Catalunya i a altres manifestacions corals locals i estrangeres i ha fet diversos enregistraments. Des del seu inici, successivament, ha tingut com a directors Maria Drets (fundadora), Jordi Climent, Ramón Tomàs, Lucho Talisa, Joan Cabero, Margarida Barbal, Eulàlia Valls, Xavier Nogué, Manuel Cabero i Esteve Nabona. Des del curs 2007-2008, Pablo Larraz n’assumeix la direcció.
L’any 1973 es cobria un nou espai, aquest cop destinat als joves, amb la formació del COR ARIADNA , que ha actuat també arreu de Catalunya i ha fet col·laboracions amb altres cors catalans i intercanvis amb cors d’altres països. El cor, que actualment ja no limita l’entrada exclusivament als joves d’una edat determinada, és membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC). Ha estat dirigit per Montserrat Bonet (fundadora), Mireia Barrera, Xavier Puig i Gemma Tatay. Des del maig de 2012 dirigeix el cor Júlia Sesé deixeble, entre altres mestres, de Mireia Barrera.
Els adults tenen un lloc en l’Agrupació Cor Madrigal des de la fundació, l’any 1981, del cor que en els seus inicis aplegava pares i familiars dels nens de l’Esquellerinc i avui és obert a tothom. El COR SIGNUM, ha actuat arreu de Catalunya, a Menorca, a França i a Suïssa, i també és membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals. Ha estat dirigit per Maria Drets (fundadora), Montserrat Bonet i actualment el dirigeix Jordi Marin .
Des de l’any 1987 l’Agrupació Cor madrigal està registrada legalment amb el CIF G58.505.512 com a una entitat sense ànim de lucre i es regeix per una junta formada pels directors i representats dels cors, que es reuneix regularment i celebra les assemblees anuals reglamentàries.
Com es veu, doncs, l’Agrupació Cor Madrigal constitueix allò que a casa nostra acostumem a descriure com una “família coral”. És a dir, una entitat que, per mitjà de les seves seccions, ofereix a les persones, en les diverses etapes del seu cicle vital, la possibilitat de formar-se en la música coral i de complaure-s’hi. Possibilitat en la qual, malgrat l’autonomia de cada cor, conflueixen uns mateixos criteris musicals, estètics i humans.
Agrupació Cor Madrigal. Si voleu contactar amb nosaltres aneu a contacte.
Copyright 2012. Fet amb Textpattern disseny de Joan Chaparro amb fotografies de diversos autors.